جاذبه های گردشگری استان کرمان
جاذبه های گردشگری استان کرمان ۱۸ مرداد ۱۴۰۳

استان کرمان

در این متن قصد داریم به بررسی استان کرمان و جاذبه های این شهر بپردازیم. می توان گفت استان کرمان به عنوان یکی از تاریخی ترین استان های کشور از دیرباز مورد توجه بسیاری از افراد بوده و هست. این استان دارای نقاط جذاب بسیاری می باشد. استان کرمان از بزرگترین استان های کشور با جاذبه های تفریحی، تاریخی، گردشگری و مذهبی بسیار می باشد.

که نه تنها به دلیل وجود این جاذبه ها بلکه به خاطر داشتن صنایع بزرگ و با اهمیت و همچنین داشتن محصولات کشاورزی که مایحتاج سایر استان ها را تامین می کنند و به خارج از مرزها نیز صادر می شود، از استان های با اهمیت کشور به شمار می آید. اگر قصد آشنایی و سفر به این استان را دارید، برای شناخت بیشتر کرمان، جاذبه ها، سوغات، غذاهای محلی، صنایع و دیگ جزئیات استان کرمان تا انتهای متن با ما همراه باشید.

کرمان  با وسعتی معادل 185 کیلومتر مربع از  شهرهای بزرگ و کلان ایران به شمار می آید. که حدود 738.724 نفر جمعیت در آن ساکن می باشند. استان های همجوار و اطراف کرمان شامل خراسان جنوبی، یزد، سیستان و بلوچستان، فارس و هرمزگان می باشند. که این استان ها شمال، جنوب شرق و غرب کرمان را احاطه کرده اند. استان کرمان دارای 23 شهرستان، 53 بخش و 143 دهستان می باشد. که شهرستان های این استان شامل  ارزوئیه، انار، بافت، بردسیر، بم، جیرفت، رابر، راور، رفسنجان، رودبار جنوب، ریگان، زرند، سیرجان، شهربابک، عنبرآباد، فاریاب، فهرج، قلعه گنج، کرمان، کوهبنان، کهنوج، منوجان و نرماشیر می باشد.

 

 

 مشخصات جغرافیایی

استان کرمان در جنوب خاوری ایران واقع شده و از شمال با استان‌های خراسان و یزد، از جنوب با استان هرمزگان، از خاور با سیستان و بلوچستان و از باختر با استان فارس همسایه است. این استان از نظر جغرافیایی بین ۵۵ درجه و ۲۵ دقیقه تا ۳۲ درجه‌ی پهنای شمالی و ۲۶ درجه و ۵۳ دقیقه تا ۲۹ درجه و ۵۹ دقیقه‌ی درازای خاوری از نصف النهار گرینویچ قرار گرفته است. این استان یکی از مرتفع‌ترین استان‌های کشوربوده و شهرستان بافت آن با ۲۲۵۰ متر ارتفاع از سطح دریا مرتفع‌ترین شهرستان استان است.
 میزان بارندگی به حدود ۱۲۰ میلی متر در سال می‌رسد.

 

 

مناطق توریستی - طبیعی خاص

روستای میمند واقع در استان کرمان تنها یک نمونه از جاذبه‌های گردشگری خاص استان است. این روستای باستانی از معدود موارد معماری صخره‌ای است که به شکلی گسترده در تمامی ساختار روستا استفاده شده است. نمونه‌های معماری صخره‌ای هر چند که در دیگر کشور‌ها نیز به طور معدودی به چشم می‌خورند؛ اما هیچ کدام جاذبه‌های فرهنگی، تاریخی و گردشگری میمند را ندارند. به عنوان نمونه مهم‌ترین شاخصه این روستا در مقایسه با مواردی، چون دهکده کاپادوکیه‌ی ترکیه، مسکونی بودن واحد‌های صخره‌ای میمند است که این خصوصیت در سایت‌های مشابه میمندکم‌تر دیده می‌شود. ییلاق ماهان، کویر زیبای شهداد، بیابان‌های حاشیه شهرها، ییلاق جوپار، ییلاق راین، دریاچه‌ی هامون جازموریان، ییلاق کوه پایه، قله‌ی زیبای هزار، ییلاق ده بکری، ییلاق مسکون، ییلاق دلفارد، ییلاق درهزار، ییلاق رابر، باغ سنگی، ییلاق بنان، ییلاق اسفندقه، روستا‌های پراکنده شده در دامان کوه‌های سر به فلک کشیده همراه با مناطق در برگیرنده‌ی چشمه‌های آب معدنی از جمله مناطق توریستی طبیعی خاص استان کرمان به شمار می‌آیند که قادر به جذب گردشگران و دوست داران طبیعت هستند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

تاریخچه استان کرمان

استان کرمان از استان های تاریخی ایران است. که در دوره های هخامنشیان، قاجار، ساسانیان و سامانیان تا به امروز تغییرات بسیاری نموده است. که البته بناهای تاریخی، گیاهان و درخت های چند هزار ساله و سنگ نوشته ها و وسایل موجود در موزه ها بیانگر قدمت و تاریخچه این استان می باشند. می توان گفت تاریخ این استان یکی از کهن ترین تاریخ های کشور ایران می باشد. نشان دهنده این تاریخ بسیار کهن بناهای متعدد قدیمی است که از معروف ترین آنها می توان به ارگ بم اشاره کرد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جاذبه های تفریحی و گردشگری کرمان

پرطرفدارترین و پربازدیدترین جاذبه های شهر کرمان، جاذبه ها و مناطق تفریحی و گردشگری آن می باشد. افراد با بازدید از این مناطق می توانند وقت خود را به بهترین شکل ممکن سپری کنند و از اوقات خود نهایت لذت را ببرند. استان کرمان با ساخت پیست اسکی، پارک های جنگلی و شهربازی شرایط لازم برای یک سفر خوب و بیاد ماندنی را برای مسافران فراهم نموده است. که از جمله این مناطق تفریحی می توان به پارک جنگلی شهید باهنر، باغ وحش کرمان، بوستان پدر، بوستان ریاضیات، شهربازی سرپوشیده مادر، شهر بازی بزرگ کرمان، پیست موتور کراس، پیست کارتینگ، تله کابین کرمان، پیست اسکی سیرچ، آسیاب بادی کرمان و فرودگاه تفریحی کرمان اشاره کرد. که هر کدام از این موارد جذابیت  و طرفداران خاص خود را دارند.

آسیاب بادی کرمان بزرگترین آسیاب بادی در ایران و همچنین خاورمیانه می باشد. که در طراحی و ساخت این آسیاب بادی این گونه عمل شده است که قسمت بیرونی آن کاملا شبیه به آسیاب بادی است اما در طراحی داخلی آن تغییراتی ایجاد نموده اند و با ساخت رستوران، سالن پذیرایی و آشپزخانه سب جذب بیشتر توریست ها شده اند. آبشارهایی نظیر آبشار راین، آبشار کوهپایه، آبشارهای خوشکار، آبشار رودفرق، آبشار سرندکوه، آبشار بنگان و آبشار دلفارد از جاذبه های طبیعی این استان خوش آب و هوا می باشد. سروهای  3000 ساله و 2500 ساله در شهرهای این استان علاوه بر اینکه بیانگر قدمت آن می باشند، از جاذبه های طبیعی کرمان به شمار می آیند.

چشمه بوجان سیرجان، چشمه قلعه عسکر کرمان،آب معدنی قاسم‌آباد، چشمه معدنی پاچنار، گلی آونگ، چشمه شیخ پرنده بافت از نمونه های آبگرم ها و چشمه های این استان می باشند که بازدید از تک تک آنها خالی از لطف نخواهد بود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جاذبه های تاریخی کرمان

شهر کرمان دارای جاذبه های تاریخی بسیاری می باشد. که این جاذبه ها پیشینه و تاریخچه طولانی و با عظمت ایران و همچنین شهر کرمان را نشان می دهند. به دلیل وجود  660 اثر ملی ثبت شده در این استان و 5 اثر ثبت شده در یونسکو، کرمان از  شهرهای تاریخی و با قدمت ایران به حساب می آید. از این جاذبه های تاریخی می توان به بازار کرمان، حصار شهر قدیم کرمان، آرامگاه شاه نعمت الله ولی، مسجد جامع ملک، گنبد جبلیه، مجموعه گنجعلیخان، باغ شازده، مسجد جامع مظفری، شیوشگان، قلعه دختر، قلعه اردشیر، باغ موزه هرندی، خانه غفاری، خانه پرداختی، خانه امینیان، ارگ راین و یخدان زریسف اشاره کرد. که این آثار تاریخی مربوط به دوره های  قاجار، سلجوقیه، ساسانیان و دیگر دوره ها می باشند.این بناها علاوه بر این که نشان دهنده قدمت و پیشینه طولانی کرمان می باشند، هنر معماری و طراحی ساختمان در گذشته ایران را به نمایش می گذارند. که همین موضوع سبب جذابیت بیشتر این جاذبه های تاریخی برای توریست ها و بازدید کنندگان شهر کرمان شده است. در کرمان موزه های بسیاری وجود دارند. که علاوه بر عمارت ها و بناهای تاریخی شهر کرمان، این موزه ها نیز قدمت و پیشینه کرمان را نشان می دهند. که شامل موزه سنگ، موزه مردم شناسی، موزه سکه، موزه شاه نعمت الله ولی، موزه فرش، موزه پزشکی، موزه آکواریوم، موزه ساعت، موزه روحانیت و موزه ذوالفقار می باشد.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

جاذبه های مذهبی

این استان از جاذبه ها و اماکن مذهبی بسیار زیادی برخوردار است. که این مکان های مذهبی گویای دین، مذهب و آیین ایرانیان و مردم کرمان از زمان های گذشته تا به امروز می باشد. افراد و ساکنان کرمان به این اماکن مذهبی اعتقاد کامل دارند و بخصوص در روزها و مناسبت های خاص، بازدید از این جاذبه های مذهبی بسیار بیشتر خواهد شد. برخی از این جاذبه ها شامل امامزاده حسین جوپار، آستانه شاه نعمت‌الله ولی، مسجد جامع مظفری، مسجد جامع ملک، آتشکده زرتشتیان، آتشکده و باغچه بُداق آباد کرمان و کنیسه کرمان می باشند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سوغات استان کرمان

شیرینی کلمپه، قاووت یا قووتو، پسته و خرما و زیره از مهم‌‌ترین سوغات استان کرمان است. پسته کرمان به‌خاطر مرغوبیتی که دارد، به همه جای دنیا صادر می‌شود. شهرستان رفسنجان به‌عنوان بزرگ‌ترین منطقه پسته‌کاری در جهان، مرکز اصلی تولید پسته در استان است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

صنایع دستی و سوغات شهر

استان کرمان سوغاتی های بسیار زیبا و البته ارزشمند و گران قیمت دارد. که مسافران این شهر می توانند به راحتی برای خود و اقوام نزدیک خود از این وسایل خریداری کنند. از جمله صنایع دستی این شهر که افراد می توانند به عنوان سوغات به دیگران تقدیم کنند، می توان به فرش کرمان، پته دوزی و ظروف مسی اشاره کرد. پته دوزی یکی از معروف ترین سوغات کرمان می باشد که هنرمندان این سبک نقش های بسیار زیبا و جذابی را با نخ های رنگی روی سطح پارچه های پشمی ایجاد می کنند. که پارچه های پته دوزی شده و فرش های قیمتی کرمان از سوغات اصلی این شهر به شمار می آیند.

اما این موارد تنها هنر و صنایع دستی مردم این استان نمی باشند. بلکه گلیم بافی، جاجیم بافی، خورجین بافی نیز از هنرهای رایج و سوغات کرمان هستند. افراد برای خرید سوغات نیز می توانند از شیرینی ها و خوراکی های خوشمزه این شهر مانند قطاب، برشتو، نان چرخی، شیرینی خانگی پرریز، خرمابریز و چنگمال نیز خریداری کنند. مسافران با خرید این صنایع دستی و قرار دادن آن در منزل خود می توانند همواره نمادی از شهر کرمان و خاطرات این سفر را داشته باشند. بازارهای شرقی و غربی، بازار میدان ارگ، چهار سوق گنجعلی خان، بازار اختیاری، بازار سرداری و بازار عطاری از بازارهای کرمان و مکان های مناسب برای خرید سوغات و صنایع دستی کرمان به حساب می آیند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

لباس محلی

لباس های محلی ایران وسیله‌ای برای نشان دادن آداب و رسوم هر منطقه و با توجه به منابع موجود در آن منطقه است. در این میان استان کرمان هم لباس محلی مخصوص به خود را دارد. لباس محلی کرمان به سه دسته محلی، بلوچی و زرتشتی تقسیم می‌شود.

چارقد، پیچه، چادر دلاغ، شلیت، پیرن، پیراهن شش ترک، یل، پیراهن چین پیله‌ای، ساغری ، قندره ، کفش‌های گیوه‌ای و گالش پوشاک محلی زنان کرمانی است.

پوشاک مردان محلی از کلاه گرد نمدی، کلاه دوره‌ای (شاپو، کلاه پهلوی، عمامه و کلاه بافتنی (کاموایی))، پیراهن، قبا، سرداری، جلیقه، شال کمر، پیراهن، قبا، گیوه، ساغری، ارسی، زنگال، قندر و شاپسند تشکیل می‌شود.

دور گوشو، چارقدو، کلاه چینو، لچک و شمیلوی کلاه‌دار نیز پوشاک نوزادان را شامل می‌شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

غذاهای محلی و شیرینی های محلی

شهر کرمان مانند سایر شهرهای ایران از شیرینی ها و خوراکی های خاص خود برخوردار می باشد. که این خوراکی ها از طعم و اشکال خوشمزه و زیبایی برخوردار هستند. این شیرینی ها شامل کلمپه، کماچ سهن، قطاب، برشتو، نان چرخی، شیرینی خانگی پرریز، خرمابریز، چنگمال می باشند. اما علاوه بر شیرینی کرمان غذاهای محلی بسیار خوشمزه ای نظیر گورماست، سیراب بنه، کله جوش، بز قرمه، کشک و بادمجان، نان پز، کاچی، قاتق شیر، برشتو، نان پر، نان چرب و شیرین، خرماست، خرما تخم مرغ، کپو، روغن جوشی و چنگ مال فالوده کرمانی، آش شولی یا اماچو، روغن جوشی، چغوک بریزو، حلیم بادمجان، آش اوماج، آش شلغم، آش جو ، آش مخلوط، آش کدو، آبگوشت کرمانی، توکی، گندم شیری، کاکل کنف شادانه، قاتق تخمه، قاتق، قاتق بنه، زیر جوش، کشک گردو، کشک یونجه، سردوش، اشکنه، کشک کدو و کشک سیب دارد.

برخی از این غذاها در زمان های خاصی از سال بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

راه های سفر به این استان

افراد برای سفر به کرمان می توانند به چند طریق عمل کنند. زیرا در این شهر راه های ارتباطی زیادی وجود دارد و افراد برای سفر می توانند از طریق خودرو شخصی، قطار و هواپیما اقدام نمایند. از فرودگاه های کرمان می توان به فرودگاه معروف بین المللی آیت الله هاشمی رفسنجانی کرمانی، فرودگاه بم، فرودگاه رفسنجان بین‌المللی، فرودگاه سیرجان و فرودگاه جیرفت اشاره کرد. همینطور خوب است بدانید که یکی از معروف ترین شرکت های هواپیمایی ایران به نام شرکت هواپیمایی ماهان ایر در کرمان تاسیس شده است. در چند سال اخیر نیز در این استان ترمینال مسافربری تاسیس شده است که این ترمینال از بزرگترین، مجهزترین و جدیدترین ترمینال های کشور به شمار می آید و در سراسر ایران مسافران را جابجا می کند. که البته در چند سال آینده سیستم قطار شهری کرمان نیز تاسیس خواهد شد. استان کرمان از طریق راه آهن با استان هایی مانند تهران، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، اصفهان، یزد و خراسان ارتباط ریلی دارد. که از این طریق رفت و آمد افراد به این استان بسیار راحت تر شده است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

دیدنی‌ها

سرزمین تاریخی کرمان سرشار از گنجینه‌های فرهنگی، تاریخی و معماری ارزشمندی است که در گذر زمان در این استان به وجود آمده است.

روستای میمند شهر بابک، قنات گوهر ریز جوپار، قنات اکبرآباد بم، قنات قاسم‌آباد بم، ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، دشت لوت در بین بخشی‌هایی از استان‌های کرمان، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی، ارگ راین، مجموعه گنجعلی خان کرمان، مسجد جامع کرمان (مسجد جامع مظفری)، بازار بزرگ کرمان، باغ فتح‌آباد کرمان، موزه هنرهای معاصر صنعتی کرمان، یخدان مویدی کرمان، کلوت شهداد در جاده شهداد به نهبندان، گنبد جبلیه کرمان، عمارت موسی خان شهر بابک، غار ایوب شهر بابک، گنبد مشتاقیه کرمان (سه گنبدان)، کتابخانه ملی کرمان و قلعه دختر کرمان (آتشکده آناهیتا) از جمله این گنجینه‌های ارزشمند هستند. کرمان، بزرگ‌ترین جنگل دست‌کاشت ایران از مکان‌های طبیعی این استان هستند. روستای میمند، قنات گوهر ریز، قنات اکبرآباد، قنات قاسم آباد، ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان و دشت لوت در یونسکو به ثبت رسیده‌اند.

همچنین روستای میمند، قنات گوهر ریز، قنات اکبرآباد، قنات قاسم‌آباد، ارگ بم، باغ شاهزاده ماهان، دشت لوت، ارگ راین، مجموعه گنجعلی خان، مسجد جامع کرمان، بازار کرمان، ایوب، گنبد مشتاقیه، کتابخانه ملی کرمان، باغ فتح‌آباد کرمان، یخدان مویدی، گنبد جبلیه، عمارت موسی خانی ثبت شده‌اند.

 

 

 

شما به این مطلب چه امتیازی می‌دهید؟

(0/0)

ارسال دیدگاه

لغو پاسخ